mousselinesaus van asperges

Gebruiksmoment: Bijgerecht
Aantal personen: 6
Bereidingswijze: Koken
Bereidingstijd: 60 minuten
Soort keuken: Frans
Moeilijkheid:
Bron: H. Verhasselt

Ingrediënten

  • 400 gr gekookte witte asperge
  • 2 eieren
  • 1 1/2 dl room
  • 2 gesnipperde sjalotten
  • 1 1/2 bosje waterkers
  • 1/2 dl Noilly Prat (Vermouth)
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl gevogeltefond
  • nootmuskaat
  • 30 gekookte aspergepunten
  • 9 gehalveerde kersttomaatjes
  • zout en peper

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Beboter de vormpjes met tweederde van de boter. Pureer de asperges met de eieren, tweederde van de room en peper en zout in de keukenmachine. Vul de vormpjes met dit mengsel en plaats ze onafgedekt in de oven gedurende 40 minuten.

Bereidingswijze
Smelt voor de saus de boter en fruit hierin de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg de Noilly, de wijn en de fond toe en kook het geheel in tot er 1/3 overblijft. Voeg een minuut voor het einde van de kooktijd de waterkers toe, maar hou voor elk bord een takje achter. Pureer de saus in de keukenmachine, druk door een zeef en breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en de rest van de room.

Maak op elk bord een krans van 5 aspergepunten en de gehalveerde kerstomaatjes. Giet de saus als een spiegel op de borden en stort de aspergemousseline in het midden. Leg er een takje waterkers op.